Slovo v kostce a další volně dostupné nástroje pro češtinu

Cílem tohoto dvoudílného webináře je seznámit účastníky s uživatelsky přívětivými aplikacemi a nástroji o češtině, které vycházejí z nejnovějších lingvistických poznatků a jsou volně dostupné online všem zájemcům.  

V první části se seznámíme s aplikací Slovo v kostce, která přehledným a jednoduchým způsobem shrnuje informace o hledaném slově na základě autentických dat. Je určena všem, kteří mají zájem dozvědět se aktuální informace o tom, zda a jak se dané slovo používá v současné psané i mluvené češtině. Podíváme se také na další uživatelsky přívětivý nástroj s názvem SyD, který dokáže snadno a rychle porovnat nejrůznější varianty v češtině, ať už pravopisné (např. filozofie/filosofie), morfologické (např. děkuji/děkuju, bychom/bysme) či stylistické (např. stále/pořád/furt). Nástroj je snadno dostupný online a nabízí přehlednou grafiku, vč. mapky ČR při porovnávání regionálně preferovaných variant (např. okno/vokno).  

Ve druhé části se seznámíme s aplikací Treq, která umožňuje vyhledat překladové ekvivalenty hledaného slova v češtině/angličtině a dalších 39 jazycích. Od překladačů ji odlišuje především to, že vychází z paralelních korpusů (česko-cizojazyčných databází originálních textů a jejich překladů), nejde tedy o automatické překlady, ale o doložené překladové protějšky, které byly použity v publikovaných překladech. Představíme si také aplikaci KWords, která dokáže automaticky najít klíčová slova ve vybraném textu a prozradit tak leccos o jeho obsahu i stylu. Do této aplikace lze nahrát jakýkoli text (od předpovědi počasí, novinové zprávy, přes projevy prezidentů až po úryvek z románu, např. Babičky Boženy Němcové) a porovnat jej automaticky s velkým množstvím jiných textů, včetně dobových z 19. století či z období totality. Můžeme tak simulovat, jaký dojem měl z textu čtenář, který text četl před mnoha lety a který ho čte teď. 

Závěrem se zmíníme i o všestranné aplikaci KonText, která má spoustu zajímavých funkcí a umožňuje hledat ve velkém množství českých psaných i mluvených textů.


Číslo webináře

19-47-11-03-KAB-CJ-1V

kód programu

M15

Garant

Mgr. Lenka Burganová

770 171 676
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Základní vzdělávání
  • 2. stupeň ZŠ
  • Jazykové vzdělávání
  • Střední a vyšší odborné vzdělávání
  • SŠ/VOŠ
  • Projekty
  • SYPO
Typ webináře
  • Oborové didaktiky
Datum konání

1. ČÁST 1. vysílací čas: 9. října od 16:00 2. vysílací čas: 9. října od 17:30 2. ČÁST1. vysílací čas: 17. října od 16:00 2. vysílací čas: 17. října od 17:30

Cena

0,-Kč

icon map pin

Typ akce

Webinář

icon map pin

Počet hodin

2

icon map pin

Lektoři
  • Mgr. Lucie Lukešová
  • Ph.D.

icon map pin

Záznam

Odkaz na webinář

icon map pin

MAX účastníků

160

icon map pin

Cílová skupina

Členům národního kabinetu Český jazyk a literatura, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SŠ

Na tento webinář se již nelze hlásit, níže můžete přes odkaz zhlédnout záznam.