České slovo v KonTextu

Cílem tohoto dvoudílného webináře je seznámit účastníky s možnostmi, jak zkoumat češtinu na základě skutečných textů ve volně dostupném online prostředí KonText a jak toto prostředí využít ve výuce češtiny. 

V první části dvoudílného webináře se seznámíme s korpusy češtiny, tedy soubory autentických textů v elektronické podobě, díky nimž lze pozorovat jednotlivá slova, slovní spojení i gramatické konstrukce v přirozeném jazyce. Ukážeme si, jak pracovat s webovou aplikací KonText: jak si vybrat texty, s nimiž chceme pracovat (reprezentativní výběr českých textů, texty pro děti nebo třeba texty mluvené), jak vyhledávat konkrétní slovní tvary, všechny tvary určitého slova nebo slovní spojení. Účastníci webináře se naučí, jak zjistit, jaká slova se nejčastěji pojí se slovem, které zkoumají, a jak si výsledky uložit. 

V druhé části dvoudílného webináře se budeme dále zabývat vyhledáváním v online prostředí KonText. Seznámíme se s vyhledávacím jazykem CQL, který umožňuje zadávat složitější dotazy například na slovní druh nebo pád slov. Dozvíme se o systému morfologických značek, které jsou přiřazeny každému slovu. Ukážeme si, jak lze KonText využít ve výuce češtiny.  

Webinář volně navazuje na webinář Kde najít nejnovější informace o současné češtině? Volně dostupné jazykové korpusy a jejich využití, jeho absolvování však není pro pochopení webináře nutné. 


Číslo webináře

19-47-11-04-KAB-CJ-1V

kód programu

M17

Garant

PhDr. Lukáš Borovička, Ph.D.

777 472 447
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Základní vzdělávání
  • 2. stupeň ZŠ
  • Jazykové vzdělávání
  • Střední a vyšší odborné vzdělávání
  • SŠ/VOŠ
  • Projekty
  • SYPO
Typ webináře
  • Oborové didaktiky
Datum konání

1. ČÁST 1. termín: 21. října od 16:00 2. termín: 21. října od 17:30 3. termín. 23. října od 16:00 4. termín: 23. října od 17:30 2. ČÁST1. termín: 4. listopadu od 16:00 2. termín: 4. listopadu od 17:30 3. termín: 6. listopadu od 16:00 4. termín: 6. listopa

Cena

0,-Kč

icon map pin

Typ akce

Webinář

icon map pin

Počet hodin

2

icon map pin

Lektoři
  • Ph.D. Tomáš Jelínek

icon map pin

Záznam

Odkaz na webinář

icon map pin

MAX účastníků

320

icon map pin

Cílová skupina

Členům národního kabinetu Český jazyk a literatura, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé SŠ

Na tento webinář se již nelze hlásit, níže můžete přes odkaz zhlédnout záznam.