Kdo a jak může pomoci dospělým lidem s rozvojem jejich čtenářské, matematické a digitální gramotnosti, přináší v kostce sada letáků věnovaných základním dovednostem.

Základní dovednosti dospělých nejsou samozřejmost, jak se může na první pohled zdát. Problematiku čtenářské, matematické a digitální gramotnosti, jež představují součást základní výbavy dospělých lidí, přibližují plakáty projektu Evropská agenda pro vzdělávání dospělých.

Letáky ke stažení

Základní dovednosti používáme každý den a jsou předpokladem k uplatnění v životě i na trhu práce. Přesto 12 % dospělých Čechů má velmi slabou čtenářskou gramotnost a stejný podíl lidí má velký problém s matematickou gramotností. V prostředí informačních technologií dosahuje podprůměrných výsledků více než 40 % Čechů (OECD: Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC, 2013).

Říkáte si, že nikoho takového neznáte? Nedostatečně rozvinuté základní dovednosti jsou na první pohled často nepostřehnutelné nebo bývají zaměňovány s nízkým vzděláním. A tak mohou mít někteří lidé problém se například objednat přes internet na úřad, porozumět faktuře za elektřinu nebo vyplnit formulář.

Jak se můžete zapojit?

Částečně i kvůli neviditelnosti problému není dosud lidem s nedostačujícími základními dovednosti poskytována systematická podpora. Existují však způsoby, jak těmto lidem pomoci. Poskytuje Vaše organizace vzdělávací aktivity, kurzy či poradenství dospělým? Právě organizace zaměřující se na rozvoj dospělých mohou lidi, kteří se potýkají se základními dovednostmi, rozpoznat a poskytnout jim pomoc.

V letácích o základních dovednostech se můžete inspirovat, jak na to:


Chcete se o základních dovednostech dozvědět víc?

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více