Rozvinuté základní dovednosti podmiňují náš úspěch v osobním i pracovním životě. Co jsou základní dovednosti a jak se dotýkají firemních vzdělavatelů, přináší časopis Firemní vzdělávání.

Základní dovednosti (basic skills) zahrnují čtení, psaní a řečové, numerické a digitální dovednosti, které používáme každý den a bez nichž není možný efektivní rozvoj v oblasti profesních či odborných dovedností. Co jsou základní dovednosti a jakou roli hrají v osobním i pracovním životě nás všech, shrnuje Jan Brůha z projektu Evropská agenda pro učení dospělých v článku pro časopis Firemní vzdělávání. 

Přečtěte si celý článek Basic skills

„Není bohužel ničím neobvyklým potkat se v praxi s lidmi, kteří číst a psát vůbec neumí. Tím pádem ani nezvládnou přečíst denní plán práce či nedokáží spočítat výrobky,které vyrobili za hodinu. V praxi pak často suplujeme jejich učitele ze základních škol,“ říká Marcela Tokošová ze společnosti Kovotvar v.d. Jaký význam mají základní dovednosti pro firmy, přibližují odborníci na vzdělávání dospělých v navazujícím článku.

Přečtěte si celý článek Basic skills jsou klíčové i pro firmy


Zajímáte se o vzdělávání dospělých a celoživotní učení?


Firemní vzdělávání [online]. 6. 2022 [cit. 2022-04-26]. ISSN 2533-6479. Dostupné z: https://www.firemnivzdelavani.eu/casopis

Další aktuality

12. srpen 2024

Pakt pro dovednosti pobízí ke spolupráci na rozvoji jednotlivců

Evropská unie podporuje celoživotní učení, flexibilitu na trhu práce i spolupráci aktérů prostřednictvím Paktu pro dovednosti. Zapojit se mohou organizace a instituce se zájmem o rozvoj dovedností.

Číst více

22. červenec 2024

Připravili jsme pro vás záznam ze setkání Evropa jako education village

Na závěr školního roku jsme již tradičně zhodnotili, co přinesly uplynulé měsíce. Naše festivalové setkání v Brně navázalo na konferenci Česko jako education village z minulého roku.

Číst více

11. červenec 2024

Švédsko: více míst v odborném vzdělávání jako cesta ke kvalifikovaným pracovníkům

Švédsko zavádí opatření bojující s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Navýšením rozpočtu pro odborné vzdělávání a přípravu vzroste počet studijních míst o 25 %.

Číst více

27. červen 2024

Cedefop porovnává rámce kvalifikací v Evropě

Vývoj národních rámců kvalifikací ve 41 zemích sleduje a mezi sebou srovnává interaktivní nástroj od Cedefopu. Zdroj informací využijí zejména tvůrci politik a odborníci v oblasti vzdělávání a trhu práce.

Číst více

24. červen 2024

Vše o učňovské přípravě v Evropě na jednom místě

Aktualizovaná databáze Cedefopu nabízí srovnání systémů učňovské přípravy v Evropě i příklady dobré praxe, které využijí zejména odborníci a tvůrci politik.

Číst více