Mgr. Markéta Beková

Jsem hodně v kontaktu s lidmi, kteří utvářejí nějaký ekosystém kolem vzdělávání. Pro mou práci je klíčové vědět, jaká témata jsou zrovna aktuální, jakým způsobem jsou řešena a jaké existují platformy, kde se mohou lidé nad těmito tématy reálně potkávat, říká Markéta Beková, která se v NPI stará o síťování a partnerství.

Jako malá hrála na klavír a chodila do ZUŠ na výtvarku. O profesním uplatnění v oblasti vzdělávání začala přemýšlet až s nástupem na střední školu. Během své kariéry spolupracovala s řadou známých vzdělávacích institucí, a jsme moc rádi, že můžeme být jednou z nich. Pro rozhovor se nám podařilo zlákat naši kolegyni Markétu Bekovou, která se u nás stará o síťování a partnerství.

Markéto, během své kariéry jste spolupracovala s řadou významných institucí a firem, které působí v oblasti vzdělávání a školství. Můžete nám představit alespoň některé z nich?

Měla jsem velké štěstí hned na začátku kariéry, kdy jsem nastoupila na stáž do společnosti Scio, kde mi následně nabídli plný úvazek, což pro mě byl v té době splněný sen. Působila jsem také v magazínu Řízení školy v nakladatelství Wolters Kluwer CZ, kde jsem editovala učitelský měsíčník, což mě moc bavilo, a krátce jsem působila také na portálu Praha školská pod Pražským inovačním institutem.

… a před několika měsíci jste zavítala i k nám do NPI. Co bylo motivací pro toto rozhodnutí?

Určitě to byla možnost vytěžit předchozí pracovní zkušenosti, protože během toho desetiletého působení ve vzdělávací komunitě jsem přeci jen nasbírala dost kontaktů, které nyní využívám ve prospěch NPI. Navíc se ta práce hezky potkává i s mým osobním životem. Žijeme střídavě v Praze a v Brně a možnost navštěvovat kanceláře NPI v obou těchto městech je pro mě velká výhoda.

Co je tedy konkrétně náplní vaší práce?

Jsem hodně v kontaktu s lidmi, kteří utvářejí nějaký ekosystém kolem vzdělávání. Pro mou práci je klíčové vědět, jaká témata jsou zrovna aktuální, jakým způsobem jsou řešena a jaké existují platformy, kde se mohou lidé nad těmito tématy reálně potkávat. Aktuálně zrovna připravuji konferenci, která bude mít i část neformálního networkingu.

Můžete nám o tom říct více?

S kolegou Davidem Mackem, který v Brně vede krajské pracoviště NPI a současně působí dlouhodobě v Meetingu Brno, jsme již v prosinci 2022 realizovali konferenci Region jako „education village“. A protože se ta akce povedla, rozhodli jsme se ji zopakovat na konci školního roku, a sice 26. června ve Vzdělávacím institutu pro Moravu. Bude se jednat o odbornou celodenní konferenci, která bude propojovat aktéry, kteří se podílejí na vzdělávání a výchově. Konference bude mít odbornou část, určenou pro pracovníky ve vzdělávání, a pak odpoledne na Špilberku takovou více festivalovou část, kde možná bude i film... :) Na panelové diskuzi se můžete těšit na řadu inspirativních řečníků, jako jsou Martina Běťáková, Klára Šimáčková Laurenčíková, Jiří Nantl, Mikuláš Bek nebo Ivo Jupa. Akci budu moderovat já ve spolupráci s Davidem Mackem a Martinou Viktorií Kopeckou, takže to bude takové veselé. Společně se podíváme, co důležitého se v tomto školním roce odehrálo v našem vzdělávacím systému, jaká témata rezonovala a jaké další úkoly si odnášíme do nového školního roku.

Zvažujete opakování této konference i v jiné lokalitě?

Rádi bychom, ale jak už jsem říkala, akce vzniká ve spolupráci s Meetingem Brno, takže jsme vázaní na jihomoravskou metropoli. Při minulém konání se ukázalo, že Jihomoravský kraj je v oblasti vzdělávání velmi proaktivní, takže i zvolená lokalita pro nás má spoustu benefitů a může, možná trochu, sloužit i jako vzorová. :)

Mgr. Markéta Beková