Desatero NPI ČR úspěšné práce s heterogenní třídou I.

Typ vzdělávacího programu: Seminář

Anotace vzdělávacího programu:

Seminář je založen na využití metodického materiálu NPI ČR, publikace „Desatero zásad úspěšné práce s heterogenní třídou“ (dále Desatero) publikovaný na webu zapojmevsechny.cz. Tato publikace byla rozšířena o reflektivní deník učitele, který ke každé zásadě nabízí nástroj pro sebehodnocení, žádoucí profesní rozvoj učitele i kolegiální sdílení zkušeností v podobě check-listu, který je možné využít také jako samostatný nástroj. Prezenční vzdělávání využívající Desatero, Check-list a reflektivní deník umožňuje pedagogickým pracovníkům rozvíjet kompetence pro práci s pestrou třídou, a to se zaměřením na vytváření vstřícných podmínek, bezpečného sociálního a vstřícného vzdělávacího prostředí. Důležitou součástí je aplikace osvědčených strategií ovlivňujících efektivitu výuky v heterogenní třídě a jejich pochopení. Seminář nabízíme jako první z třídílné série prezenčního vzdělávání, jehož tématem je budování pozitivního třídního klimatu.

 

1. blok (30 minut)

  • Úvod – seznámení účastníků, zjišťování očekávání (30 minut)

               (90 minut)

  • Dodržujme pravidelné rituály navozující žákům pocit „my“ - co to jsou rutiny a rituály, jak je používat, osvědčené tipy pro užívání rutin a rituálů; přínosy pro žáka a učitele při využívání rutin a rituálů jako pomoci k organizačně hladkému chodu výuky a posilování celkového pocitu pohody a bezpečí ve třídě.
  • Vlastní práce účastníků a lektora s check-listem a reflektivním deníkem pro učitele k rutinám a rituálům, vyzkoušení způsobu, jak s tímto nástrojem pracovat na vlastním pokroku v práci s heterogenní třídou.

Přestávka (15 minut)

2. blok 90 minut

  • Upravme pracovní prostředí tak, aby umožňovalo otevřené vyučování – co je to otevřené vyučování, osvědčené tipy pro úpravu pracovního prostředí pro otevřené vyučování – variabilita prostoru ve vztahu k potřebám žáků a vzhledem k částem dne, příklady práce v hnízdech, stanovištní výuky, individuálního pracovního místa, relaxačních koutků.
  • Vlastní práce účastníků a lektora s check-listem a reflektivním deníkem pro učitele k úpravě pracovního prostředí pro otevřené vyučování.

Přestávka (15 minut)

3. blok 90 minut

  • Podporujme žádoucí chování žáků – osvědčené tipy pro upevňování žádoucího chování žáků, společné nastavení pravidel, práce s nimi a jejich dodržování. Co dělat, když se pravidla nedodržují.
  • Vlastní práce účastníků a lektora s check-listem a reflektivním deníkem pro učitele k podpoře žádoucího chování žáků.

Přestávka (15 minut)

4. blok 60 minut

- sdílení zkušeností, diskuse, reflexe

Číslo programu

A444-25-12-242

Kód programu

A444

Garant

Bc. Ivana Lichtenberková

775 863 805
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Základní vzdělávání
  • 1. stupeň ZŠ
  • 2. stupeň ZŠ
Kraje
  • Praha a SČ
Datum konání

17. října 2024, 09:00–16:00

Cena

1300,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

8

icon map pin

Lektoři
  • Mgr. et Bc. Martin Kaliba, Ph.D., MBA

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Praha a střední Čechy, Senovážné nám. 25, budova A

icon map pin

MAX účastníků

25

icon map pin

Cílová skupina
asistenti pedagoga, odborní pracovníci školních poradenských pracovišť, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ

Přihlásit se