Finsko rozšiřuje řadu poskytovatelů, kteří mohou nabízet odborné vzdělávání a přípravu v angličtině. Řeší tím nedostatek pracovních sil a nabízí více studijních a pracovních příležitostí i pro cizojazyčné studenty.

Ilustrační foto

Osm poskytovatelů vzdělávání a odborné přípravy získalo od finského ministerstva školství a kultury 13 nových oprávnění k poskytování odborného vzdělávání a přípravy v angličtině. Tímto krokem se zvyšuje nabídka odborného vzdělávání a přípravy v angličtině zejména v těchto oborech:

  • zdravotnictví a sociální služby;
  • úklidové a realitní služby;
  • ubytovací, restaurační a stravovací služby;
  • služby cestovního ruchu;
  • strojírenství a výrobní technologie.

Cílem je řešit nedostatek pracovních sil v mnoha odvětvích a nabídnout více studijních a pracovních příležitostí cizojazyčným studentům. Podmínkou pro udělení oprávnění k poskytování odborného programu v cizím jazyce však je, že poskytovatelé vzdělávání musí zajistit, aby studenti během svého studia dosáhli dostatečné úrovně také v národních jazycích, tj. finštině a švédštině. Poskytovatelé vzdělávání mohou dokonce organizovat jazykové vzdělávání jako volitelné moduly, aby pomohli studentům získat jazykové znalosti a kulturní dovednosti na úrovni, kterou potřebují v pracovním životě a která jim pomůže se integrovat. Poskytovatelé musí úzce spolupracovat se zaměstnavateli, aby se i oni zavázali ke vzdělávání a zajistili si tak přístup ke kvalifikované pracovní síle.

Dalším cílem rozšíření nabídky odborného vzdělávání a přípravy v angličtině je posílení životaschopnosti a konkurenceschopnosti regionů. Opatření slouží k poskytování vzdělávání, které primárně odpovídá potřebám finského trhu práce a nemělo by být využíváno např. pro výměnné programy studentů.

Od ledna 2023 má Finsko 23 poskytovatelů vzdělávání, kteří mohou nabízet 61 kvalifikací odborného vzdělávání a přípravy v angličtině. Ve srovnání se situací na začátku podzimu 2021 to znamená rozšíření kvalifikací odborného vzdělávání a přípravy poskytovaných v angličtině o 50 %.


Připravila Martina Kaňáková

Finland: more VET provided in English [online]. Cedefop, 26/04/2023 [cit. 2023-05-29]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/finland-more-vet-provided-english

Supply of vocational education and training in English extended from beginning of 2023 [online]. Ministry od education and culture, 18/11/2022 [cit. 2023-05-29]. Dostupné z: https://okm.fi/en/-/supply-of-vocational-education-and-training-in-english-extended-from-beginning-of-2023?languageId=en_US

Foto od Tim Mossholder na Unsplash


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika 

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více