Německo zmodernizovalo profesní profily v předpisech o odborné přípravě. Nové položky povinné pro všechna „učňovská“ povolání reagují na měnící se poptávku po dovednostech na trhu práce.  

Ilustrační foto

Modernizované profesní profily rozšířené o nové položky vznikly v návaznosti na přizpůsobování předpisů o odborné přípravě dynamickým změnám v oblasti dovedností potřebných na trhu práce. Rozšíření, které je povinné pro všechna „učňovská“ povolání, vstoupilo v platnost 1. srpna 2021.

Novými položkami v profesním profilu jsou mezioborové kompetence uváděné v předpisech o odborné přípravě, které jsou totožné pro všechny učně. Jsou nezbytným základem pro dovednosti související se zaměstnatelností i odbornou způsobilost a jsou také součástí všeobecných vzdělávacích plánů a předmětem zkoušek. Tyto všeobecně platné kvalifikační požadavky jsou shodné pro všechna „učňovská“ povolání.

Předpisy o odborné přípravě obsahují od 1. srpna 2021 nové minimální standardy pro definované dovednosti, znalosti a kompetence ve čtyřech tematických oblastech:

  • podnik, odborné vzdělávání a příprava, pracovní a kolektivní pracovní právo;
  • bezpečnost a ochrana zdraví při práci;
  • ochrana životního prostředí a udržitelnost;
  • digitalizovaný svět práce.

Tyto nové položky profesního profilu jsou povinné pro všechny předpisy v systému duálního vzdělávání, které vstoupí v platnost od 1. srpna 2021. Nové položky mají charakter doporučení pro všechna povolání v systému duálního vzdělávání, která byla regulována před rokem 2021.

Požadavky na ochranu životního prostředí a udržitelnost

Příklady takových kompetencí jsou kompetence definované pro tematickou oblast Životní prostředí a udržitelnost: „Během pracovních procesů a s ohledem na produkty, zboží nebo služby odpovídajícím způsobem zohledněte ekonomické, environmentální a společenské aspekty udržitelnosti při používání materiálů a energie“. Od všech budoucích kvalifikovaných pracovníků se požaduje, aby v rámci své učňovské přípravy řešili takové aspekty, jako je původ a výroba, dopravní cesty a ekologická a sociální stopa produktů a služeb nebo procesů přidávajících hodnotu.

Vývoj profesního profilu

Obsahy vzdělávání, které mají zásadní charakter a poskytují tak nepostradatelný základ pro kompetentní jednání každého kvalifikovaného pracovníka, jsou již dlouho zakotveny v předpisech. Ty byly naposledy modernizovány na konci 90. let a od té doby po částech aktualizovány.

Témata jako digitalizace a změna klimatu způsobují v dnešní době zásadní změny ve světě práce. Všichni učni musí být na tyto výzvy připraveni stejnou měrou během své učňovské přípravy. Položky profesního profilu pro vzdělávací předpisy byly přijaty radou Spolkového ústavu pro odborné vzdělávání (BIBB), orgánem odpovědným společně s dalšími klíčovými aktéry za další rozvoj odborného vzdělávání a přípravy v Německu. Rozhodnutí bylo připraveno v rámci pracovní skupiny složené ze zástupců Spolkového ministerstva pro vzdělávání a výzkum (BMBF), Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky, zaměstnavatelských a zaměstnaneckých svazů, spolkových zemí a BIBB. Princip konsenzu zajišťuje bezprostřední návaznost na trh práce a transparentnost povolání v duálním systému přípravy a jejich široké přijetí v ekonomice.


Přeložila Aneta Vencovská

Germany: modernised occupational profile items in all training regulations [online]. Cedefop, 17/12/2021 [cit. 2022-05-09]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/germany-modernised-occupational-profile-items-all-training-regulations

Foto od Clark Young na Unsplash


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více