Obavy z ovládání technologií se dají zvládnout pomocí celoživotního učení. Sada infografik vybízí vzdělavatele k rozvoji digitálních dovedností dospělých.

Slyšeli jste někdy „technologie, to už pro mě není“ nebo „kartou na internetu radši platit nebudu“ nebo „ženy se do IT nehodí“? S digitálními dovednostmi se nerodíme, ale osvojujeme si je prostřednictvím učení. A začít se učit může kdokoliv a v jakémkoliv věku.

Ukázka Jiří menší

Schopnost používat základní technologie jako telefony, notebooky, tablety nebo počítače se stává nezbytností pro fungování v každodenním životě. Přesto 40 % Čechů v této oblasti dosahuje podprůměrných výsledků (OECD. Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC 2013.).

Digitální gramotnost, společně se čtenářskou a matematickou gramotností, patří mezi tzv. základní dovednosti. Ty jsou důležitým předpokladem pro to, aby dospělí lidé mohli být úspěšní v různých oblastech života, včetně pracovního uplatnění či dalšího vzdělávání.

Poskytujete vzdělávací aktivity, kurzy či poradenství dospělým (například v nestátní neziskové organizaci, firmě či knihovně)? Právě Vy můžete pomoci lidem rozvíjet jejich digitální dovednosti.

Stáhněte si infografiky

Chcete se dozvědět více o základních dovednostech?

Náhled letáku


Zajímáte se o vzdělávání dospělých a celoživotní učení?

Další aktuality

12. srpen 2024

Pakt pro dovednosti pobízí ke spolupráci na rozvoji jednotlivců

Evropská unie podporuje celoživotní učení, flexibilitu na trhu práce i spolupráci aktérů prostřednictvím Paktu pro dovednosti. Zapojit se mohou organizace a instituce se zájmem o rozvoj dovedností.

Číst více

22. červenec 2024

Připravili jsme pro vás záznam ze setkání Evropa jako education village

Na závěr školního roku jsme již tradičně zhodnotili, co přinesly uplynulé měsíce. Naše festivalové setkání v Brně navázalo na konferenci Česko jako education village z minulého roku.

Číst více

11. červenec 2024

Švédsko: více míst v odborném vzdělávání jako cesta ke kvalifikovaným pracovníkům

Švédsko zavádí opatření bojující s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Navýšením rozpočtu pro odborné vzdělávání a přípravu vzroste počet studijních míst o 25 %.

Číst více

27. červen 2024

Cedefop porovnává rámce kvalifikací v Evropě

Vývoj národních rámců kvalifikací ve 41 zemích sleduje a mezi sebou srovnává interaktivní nástroj od Cedefopu. Zdroj informací využijí zejména tvůrci politik a odborníci v oblasti vzdělávání a trhu práce.

Číst více

24. červen 2024

Vše o učňovské přípravě v Evropě na jednom místě

Aktualizovaná databáze Cedefopu nabízí srovnání systémů učňovské přípravy v Evropě i příklady dobré praxe, které využijí zejména odborníci a tvůrci politik.

Číst více