Jak se proměňuje výuka cizích jazyků v evropském prostoru, o tom najdete informace v pátém vydání publikace Eurydice.

Přední strana publikace

Studium jazyků je pro mnoho lidí nutností. Pro všechny ale také představuje příležitost, která může vést k novým pracovním nebo studijním možnostem. Kromě toho jazyky přispívají k vytváření osobní i kolektivní identity. Proto je v demokratických společnostech jazyková rozmanitost oceňována a udržována.

Mnohojazyčnost je uznávána jako jedna z osmi klíčových kompetencí potřebných pro osobní naplnění, zdravý a udržitelný životní styl, zaměstnatelnost, aktivní občanství a sociální začlenění, jak je uvedeno v doporučení Rady o klíčových kompetencích pro celoživotní učení.

Jak jsou tam na tom evropské země s výukou cizích jazyků?

Tím se zabývá páté vydání publikace Eurydice Klíčové údaje o výuce jazyků ve školách v Evropě 2023. Mimo jiné ukazuje, že žáci na prvním stupni základních škol se začínají učit cizí jazyk ve stále ranějším věku.

Stáhněte si hlavní zjištění (v češtině)

Stáhněte si celou studii (v angličtině)

Prohlédněte si infografiky (v angličtině)

Studie pokračuje v monitorování vývoje vzdělávacích politik v oblasti výuky cizích jazyků v evropských školách. I když v centru pozornosti jsou živé cizí jazyky, pozornost je věnována rovněž regionálním, menšinovým či klasickým jazykům. Zpráva popisuje 51 indikátorů pokrývajících širokou škálu témat: pozornost je věnována např. mobilitním výjezdům učitelů cizích jazyků v rámci jejich profesního vzdělávání či podpoře jazykové výuky pro nově přijíždějící studenty – migranty.

Hlavním zdrojem dat jsou kvalitativní údaje o národních politikách a opatřeních v oblasti jazykového vzdělávání, které shromáždila síť Eurydice. Tyto údaje doplňují data Eurostatu a dále zjištění z mezinárodních výzkumů PISA (2018) a TALIS (2018) realizovaných sítí OECD.


Připravila Aneta Vencovská

Klíčové údaje o výuce jazyků ve školách v Evropě: Hlavní zjištění ze zprávy Eurydice [online]. Evropská výkonná agentura pro vzdělávání a kulturu / Dům zahraniční spolupráce, 2023 [cit. 2023-11-01]. Dostupné z: https://www.dzs.cz/sites/default/files/2023-07/kl%C3%AD%C4%8Dov%C3%A9%20%C3%BAdaje%20o%20v%C3%BDuce%20jazyk%C5%AF%20v%20evrop%C4%9B.pdf

Key data on teaching languages at school in Europe: Eurydice report [online]. European Commission / EACEA / Eurydice, 2023 [cit. 2023-11-01]. Dostupné z: https://www.dzs.cz/sites/default/files/2023-03/Key_data_on_languages_2023.pdf


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více