Novelizace zákona o odborném vzdělávání a přípravě v Bulharsku představuje završení dvouletých diskusí zainteresovaných stran. Jaké zásadní změny přináší nová legislativa?

V březnu 2024 udělalo Bulharsko další krok v modernizaci systému odborného vzdělávání v podobě novelizace zákona o odborném vzdělávání a přípravě. Reforma s sebou nese změny soustavy profesí v odborném vzdělávání a přípravě, národních vzdělávacích standardů i duálního vzdělávání. Zároveň umožní flexibilní formy vzdělávání, zavede možnost distančního studia pro osoby starší 16 let a nově vymezí zajišťování kvality v odborném vzdělávání. Novelizace dále podpoří lepší propojení odborného vzdělávání s potřebami trhu práce, usnadní validaci výsledků předchozího učení a sníží administrativní zátěž spojenou s akreditací poskytovatelů odborného vzdělávání.

Ilustrační foto

Novelizace zákona o odborném vzdělávání a přípravě je výsledkem rozsáhlých dvouletých konzultací se všemi aktéry působícími v oblasti odborného vzdělávání. Jednou z nejdůležitějších změn je zjednodušení soustavy profesí v odborném vzdělávání a přípravě. Její nová podoba by měla pomoci studujícím se informovaně rozhodovat. Profese budou revidovány 20 sektorovými radami pro dovednosti, které vznikly na konci roku 2023.

Dále se plánuje kompletní aktualizace národních vzdělávacích standardů, které budou zahrnovat jednotky výsledků učení obsahující i soubory dovedností nezbytné pro zelenou a digitální transformaci. Společně s tím se změní způsob, jak může studující získat úplnou nebo částečnou kvalifikaci. Počítá se i s novou právní definicí vzdělávání pro část profese.

Novelizace zavádí také změnu v duálním vzdělávání, která usnadní zaměstnavatelům, včetně malých a středních podniků, jmenování mentorů. Změna spočívá ve snížení požadovaného rozsahu praxe mentorů ze 3 na 2 roky.

Nová legislativa, která je v souladu s doporučením Rady o odborném vzdělávání a přípravě, osnabrückou deklarací, Národním implementačním plánem Bulharska a Národním plánem obnovy, umožňuje zavést e-learning pro studující starší 16 let a také přenos a shromažďování jednotek výsledků učení.

Kromě toho byla zavedena definice zajišťování kvality, která zahrnuje závazek účasti v procesu hodnocení kvality odborného vzdělávání a přípravy pro organizace zaměstnavatelů a odborové svazy působící na národní úrovni.

Legislativní úpravy se rovněž týkají seznamu státem chráněných profesí a seznamu profesí s očekávaným nedostatkem odborníků na trhu práce, jež budou aktualizovány každé dva roky a budou vycházet z analýzy trhu práce, která se v této souvislosti velmi osvědčila.

Validace odborných znalostí, dovedností a kompetencí byla pro vzdělávací instituce zjednodušena díky jasným pokynům týkajícím se procesu validace.

V neposlední řadě novelizace upravuje také fungování center odborného vzdělávání a přípravy nabízejících příležitosti k získání kvalifikace i rekvalifikace osobám starším 16 let tím, že snižuje administrativní zátěž, která souvisí s akreditačními procesy.


Připravila Aneta Vencovská

CEDEFOP. Bulgaria: a new VET Act amendment further modernises VET. Online. European Centre for the Development of Vocational Training. 17 May 2024. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/bulgaria-new-vet-act-amendment-further-modernises-vet. [cit. 2024-06-04].

Foto od Thomas Martinsen na Unsplash


Zajímá Vás, jakým vývojem prochází odborné vzdělávání v Evropě? Přečtěte si novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více