Mgr. Richard Veleta, Ph.D.

Nejvíc si užívám spolupráci s odborníky z terénu. Jsou to často jedničky ve svém oboru, zajímaví lidé, inspirativní, podnikaví a otevření. Pro vznik kvalitních standardů NSK je zásadní, aby nám řekli, co má profesionál umět dělat a co má znát,“ říká o své práci Mgr. Richard Veleta, Ph.D., manažer tvorby standardů Národní soustavy kvalifikací.

V NPI ČR máme několik agend, jejichž zpracování nám ukládá přímo zákon. Jednou z nich je i tvorba a rozvoj Národní soustavy kvalifikací. Profesní kvalifikace jsou v ní popsané formou kvalifikačních a hodnoticích standardů, o jejichž tvorbu se stará náš kolega Richard Veleta.

Co přesně obnáší vaše práce v NPI ČR?

Mojí úlohou je koordinovat a metodicky vést náš tým NSK ve spolupráci s profesionály z oboru, pro který kvalifikaci připravujeme. Nastavit standardy a zkoušky tak, aby odpovídaly aktuálnímu vývoji v branži.

V NSK máme něco přes 1400 profesních kvalifikací, některé z nich revidujeme, ale zároveň i připravujeme nové. Brzy budeme vytvářet například Specialistu sociálních sítí, což je člověk, který se stará v o komunikaci prostřednictvím sítí jako je Facebook, Twitter, Instagram… Když jsem nedávno jednal s navrhovatelkou této kvalifikace, uvědomil jsem si, že bych si chtěl tuhle práci taky zkusit. :) Proto všechny, kteří chtějí nakouknout do tvorby profesních kvalifikací, srdečně zvu na profil www.linkedin.com/in/richardveleta/, kde funguji jako ambasador NSK.

Jak vlastně vzniká taková profesní kvalifikace? Co je k tomu potřeba a kdo se na tom podílí?

Pokusím se to popsat na příkladu kvalifikace Kouč, kterou možná budeme letos připravovat. Na Kouče nám přišel od jedné společnosti tzv. rodný list, což je vlastně návrh na vznik nové profesní kvalifikace. Teď jednáme s profesními asociacemi koučů, jako s klíčovými institucemi, jestli jim zařazení této kvalifikace do NSK dává smysl. Bez podpory lídrů v oboru by byla tvorba ztrátou času. Pokud se rozhodnou deklarovat podporu a bude souhlasit i MŠMT jako garant NSK, pustíme se do práce. Znamená to dát dohromady reprezentativní pracovní skupinu, vytvořit kvalifikační a hodnoticí standard, získat souhlas MŠMT se standardy a uveřejnit na www.narodnikvalifikace.cz.

Která část vaší práce se vám nejvíce líbí a která už vás naopak tolik nebaví?

Nejvíc si užívám spolupráci s odborníky z terénu. Jsou to často jedničky ve svém oboru, zajímaví lidé, inspirativní, podnikaví a otevření. Pro vznik kvalitních standardů NSK je zásadní, aby nám řekli, co má profesionál umět dělat a co má znát. Důsledně uplatňujeme kompetenční přístup, což je pojetí, které mi maximálně vyhovuje. Kdybych měl říci, co mě vyloženě nebaví, tak snad jen vyplňování cesťáků a taková ta povinná administrativa.

V čem je podle vás práce v NPI ČR výjimečná?

To, co dělá náš tým NSK, nedělá v republice nikdo jiný. Máme jedinečnou agendu a zároveň víme, že na podobných věcech dělají kolegové z většiny evropských zemí. A takhle je to s celým NPI ČR.

Co byste vzkázal zájemcům o práci v NPI ČR?

Vzkázal bych jim, že je u nás rozhodně nečeká rutina, ale kreativní práce. Že je tu dobrá atmosféra. Že se setkají se zajímavými lidmi. Že máme vstřícné šéfy. A taky, že svou práci asi nebudou stíhat ve standardním čase od osmi do čtyř… :)