Letošní maturanty čeká novinka, výsledky maturity se na vysvědčení uvádějí v procentech místo obvyklých známek. Jaké známce procenta odpovídají, převádí tzv. dodatek k osvědčení, jeden z dokumentů Europassu.

Dodatek zároveň popisuje, co se absolvent střední školy naučil a kde se může uplatnit. Usnadňuje tak získání práce či brigády nebo nástup k dalšímu studiu, zejména v zahraničí.

Na svých vysvědčeních u předmětů ze společné části maturitní zkoušky budou mít letošní absolventi středních škol uvedeno pouze „uspěl/a“ a procentuální vyjádření úspěšnosti v didaktickém testu. Kolem 85 % absolventů dostane dodatek k osvědčení spolu s maturitním vysvědčením přímo ve škole. Již 200 středních škol má dodatky pro své studenty umístěno i na svých webech. Absolventi škol si je tak mohou jednoduše stáhnout a spolu se svým vysvědčením využít ve své další kariéře nebo studiu. O dodatek si každý může zažádat také prostřednictvím databáze dodatků.

Porovnání kvalifikace se zahraničím

Dodatek uvádí dosaženou úroveň kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací, čímž umožňuje porovnání s jinými systémy v Evropě. „Europass jsem využil při cestě do Německa. Minulý rok jsem se účastnil studentského studijního pobytu na Stuttgart Universität. Škola tehdy po mně požadovala nějaký dokument, kde by si mohla ověřit dosavadní dosažené vzdělání, tedy údaje z maturitního vysvědčení. A tak jsem zvolil Europass. Vyřízení bylo jednoduché, rychlé a bez problému. Na zahraniční univerzitě dokument přijali bez jakýchkoliv potíží,“ popisuje student Václav, v čem mu dodatek k osvědčení na jeho další vzdělávací cestě pomohl.

Popis toho, co absolventi umějí

Při hledání práce či brigády se zase hodí výčet získaných obecných a odborných kompetencí, který je uveden na dodatku společně s možnostmi dalšího profesního uplatnění. „Získání Europassu je pro mě naprosto skvělá událost. Pomohl mi při hledání zaměstnání, jelikož potenciální zaměstnavatel vidí a má potvrzené mé odborné dovednosti i jiným dokumentem než často fádním maturitním vysvědčením,“ popisuje absolvent střední školy Tomáš výhody Europassu při hledání práce.

Známky se hodí u přijímaček

Pro zájemce o studium na vysoké škole může být důležitá interpretace hodnocení ve formě známek, které jsou na dodatku k osvědčení uvedeny: „Známky z maturitních předmětů často ve svých přijímacích řízeních zohledňují zahraniční vysoké školy. Některé české vysoké školy zase udělují za dobré známky z vybraných předmětů bonusové body nebo za ně odpustí část či celé přijímací zkoušky. Takto to chodí například na České zemědělské univerzitě,“ popisuje Dagmar Svobodová z Národního centra Europass ČR.

Změny v hodnocení testu z matematiky

V den vyhlášení výsledků didaktických testů 7. 6. 2021 změnilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy intervaly procentuální úspěšnosti u společné zkoušky z matematiky prostřednictvím Opatření obecné povahy MŠMT upravující hodnocení didaktického testu z matematiky. Všechny dodatky k osvědčení jsou aktualizované a lze je stáhnout z databáze edo.europass.cz. „Doporučujeme školám dodatky vydávat elektronicky ve formátu pdf a uveřejnit je na webu školy, aby si je absolventi mohli kdykoli stáhnout. V této podobě jsou tak nejlépe dostupné a využitelné pro další studium a trh práce, například jako součást e-portfolia,“ doporučuje Dagmar Svobodová z Národního centra Europass ČR.

Úlevy pro vybrané obory

Letošní dodatky k osvědčení mají několik verzí a zachycují úlevy z maturit pro vybrané sociální a zdravotnické obory. Na absolventy zdravotnických a sociálních oborů se podle nového opatření mohou vztahovat dvě varianty maturitních zkoušek, a tudíž i dvě podoby Europass dodatků k osvědčení. Obě varianty se liší v části s informacemi o hodnocení společné části maturitní zkoušky na dodatku. Rozdílný je i způsob získání dodatku k osvědčení.

Více informací na portálu Europass

Tisková zpráva k náhledu

Další aktuality

26. září 2024

Jak lépe připravovat děti na život v digitální éře?

Cílem spolupráce Partnerství pro vzdělávání 2030+ a NPI je propojit klíčové experty a expertky při hledání cest, jak zlepšit digitální wellbeing dětí ve školním prostředí.

Číst více

25. září 2024

Švédské odborné vzdělávání přehledně

Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání vydalo sérii publikací o odborném vzdělávání ve Švédsku.

Číst více

12. září 2024

Podepsali jsme memorandum o spolupráci s organizací Elixír do škol

Ředitelé Ivo Jupa a Petra Prošková podepsali memorandum, aby mohly obě organizace lépe koordinovat aktivity zaměřené na profesní vzdělávání učitelů a na podporu motivace pedagogů k dalšímu vzdělávání.

Číst více

10. září 2024

Litva: co přinesla pilotáž externího hodnocení v odborném vzdělávání

Litva od roku 2022 postupně zavádí peer review jako formu externího hodnocení institucí odborného vzdělávání a přípravy. K jakým závěrům a doporučením dospěla v rámci pilotního projektu?

Číst více

04. září 2024

Ke spolupráci více tíhnou začínající učitelé i soukromé školy, ukazuje výzkum

Jak hodnotí čeští učitelé odborného vzdělávání spolupráci s vedením a kolegy? Spolupráce je celkově z hlediska postojů lépe přijímána na soukromých školách. Pozitivní postoj ke spolupráci s vedením mají především začínající učitelé.

Číst více