Národní pedagogický institut nabízí vzdělávací program zaměřený na seznámení se s procesy case managementu, jež je možné v rámci školy a v součinnosti s ostatními subjekty vstupujícími do školské sféry využít a realizovat k podpoře dítěte a jeho rodiny.

Ucelený vzdělávací program (40 h) realizovaný v rámci pilotního ověření v projektu APIV A – Společné vzdělávání a podpora škol krok za krokem je tvořen 2 samostatnými, volně navazujícími vzdělávacími kurzy, určenými především pedagogickým pracovníkům ŠPP a ŠPZ.

Úvodní kurz Case management ve školské praxi I seznamuje s metodou case managementu, jako se strukturovaným procesem postupů a opatření, které pomáhají řešit problematickou situaci žáka, a nastavit prostředí, které žáka podporuje v jeho dovednostech. Je důležité, aby škola znala tyto postupy a procesy a uměla je úspěšně aplikovat a spolupracovat s ostatními subjekty tak, aby nedocházelo k eskalaci problémů. Pedagogové v rámci vzdělávacího modulu získají vhled do aplikace principů případové práce ve školním prostředí, včetně přípravy a realizace případových konferencí.

Navazující kurz Case management ve školské praxi II se zaměřuje především na komunikaci a spolupráci školy s institucemi a organizacemi, které se v rámci školského systému se školou setkávají (Střediska výchovné péče, OSPOD, neziskové organizace aj.). Účastníci nahlédnou principy analýzy konkrétní kazuistiky a výběr a interpretaci potřebných informací k realizaci případové práce. Seznámí se s procesními kroky v rámci plánování navazujících intervencí. Naučí se vytvářet standardizované písemné výstupy (zprávy, úkoly, oznámení) a osvojí si principy vedení rozhovoru s účastníky v kontextu školního prostředí (rodič, dítě, úředník aj.).


Termíny a místo konání:

Úvodní kurz I – ve dnech 29. 9., 30. 9. a 1. 10. 2021 od 9:30 do 16:30 hodin; NPI ČR Praha 9. Více informací a přihlášky do 5. 9. 2021.

Navazující kurz II – ve dnech 9. 12. a 10. 12. 2021 od 9:30 do 16:30 hodin; NPI ČR Praha 9. Více informací a přihlášky do 5. 10. 2021.

E-mailový kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Další aktuality

26. září 2024

Jak lépe připravovat děti na život v digitální éře?

Cílem spolupráce Partnerství pro vzdělávání 2030+ a NPI je propojit klíčové experty a expertky při hledání cest, jak zlepšit digitální wellbeing dětí ve školním prostředí.

Číst více

25. září 2024

Švédské odborné vzdělávání přehledně

Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání vydalo sérii publikací o odborném vzdělávání ve Švédsku.

Číst více

12. září 2024

Podepsali jsme memorandum o spolupráci s organizací Elixír do škol

Ředitelé Ivo Jupa a Petra Prošková podepsali memorandum, aby mohly obě organizace lépe koordinovat aktivity zaměřené na profesní vzdělávání učitelů a na podporu motivace pedagogů k dalšímu vzdělávání.

Číst více

10. září 2024

Litva: co přinesla pilotáž externího hodnocení v odborném vzdělávání

Litva od roku 2022 postupně zavádí peer review jako formu externího hodnocení institucí odborného vzdělávání a přípravy. K jakým závěrům a doporučením dospěla v rámci pilotního projektu?

Číst více

04. září 2024

Ke spolupráci více tíhnou začínající učitelé i soukromé školy, ukazuje výzkum

Jak hodnotí čeští učitelé odborného vzdělávání spolupráci s vedením a kolegy? Spolupráce je celkově z hlediska postojů lépe přijímána na soukromých školách. Pozitivní postoj ke spolupráci s vedením mají především začínající učitelé.

Číst více