Zákon má povzbudit zájem mladých lidí o odborné vzdělávání a přípravu a změnit přijímací požadavky pro studenty odborného vzdělávání, kteří chtějí nastoupit k vysokoškolskému studiu.

Zákon o vyšším sekundárním vzdělávání z roku 2008 požadoval, aby programy odborného vzdělávání a přípravy lépe reagovaly na potřeby trhu práce v oblasti dovedností. Zmiňovaný zákon umožňuje společně s „průvodcem islandským národním kurikulem pro vyšší sekundární školy“ z roku 2011 decentralizovaný přístup k tvorbě vzdělávacích programů a kurikula. Znamená to, že vyšším sekundárním školám je svěřena větší odpovědnost i autonomie při vytváření vzdělávacích programů jak ve všeobecném vzdělávání, tak v odborném vzdělávání a přípravě, a to za využití přístupu kombinujícího výsledky učení, rozsah aktivit a kredity. Nastoupit na univerzitu však doposud mohli jen ti studenti, kteří uspěli u přijímacích zkoušek. Díky novému zákonu – jenž byl schválen, ale zatím nebyl zaveden do praxe – bude závěrečná zkouška z vyšší sekundární školy na úrovni 4 Evropského rámce kvalifikací (úroveň 3 islandského rámce kvalifikací) rovnocenná s přijímací zkouškou. Aby mohli být uchazeči o studium na vysokých školách ke studiu přijati, museli v minulosti absolvovat přijímací zkoušky. Cílem této změny je zrovnoprávnit při vstupu na vysokou školu studenty, kteří dokončili umělecké, technické či odborné studium, s těmi, kteří dokončili všeobecné vzdělávací programy.

Díky této změně by podmínky pro přijetí na vysokou školu měly být v souladu s kompetencemi, dovednostmi a znalostmi studentů a neměly by představovat překážku pro ty, kteří složili zkoušku v oblasti odborného vzdělávání a přípravy.

V dalším kroku si musí vysoké školy definovat svá přijímací kritéria a informovat o nich vyšší sekundární školy, aby si studenti, kteří jsou rozhodnutí pokračovat ve studiu po dokončení vyššího sekundárního vzdělání, mohli organizovat svou přípravu v souladu s požadavky dané vysoké školy.


Přeložila Aneta Vencovská

Iceland: new act regulating easier access from VET to higher education [online]. Cedefop, 26/07/2021 [cit. 2022-01-20]. 

Další aktuality

27. srpen 2024

Konference Educa 2024: Na cestě k digitálnímu světu zítřka

Přijeďte za námi do Liberce a objevte s námi nepřeberné možnosti herních aktivit ve vzdělávání. Dozvíte se, jak si hrát ve třídě i v přírodě, sami i v kolektivu, s technologiemi nebo bez nich.

Číst více

23. srpen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Zajímá vás, co všechno se chystá v nových rámcových vzdělávacích programech? Potřebujete se ujistit, že jdete s digitálními kompetencemi správným směrem? Přijďte na DIGI roadshow, unikátní inspirativní setkání zástupců škol na třinácti krajských pracovištích NPI.

Číst více

22. srpen 2024

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání v Evropském indexu dovedností?

V Evropském indexu dovedností ČR opět získala prvenství. Za ní následují severské země, ale i další postkomunistické státy, zatímco země jižní Evropy skončily na spodních příčkách.

Číst více

22. srpen 2024

ČR přes mírné zhoršení obhájila prvenství v Evropském indexu dovedností

Česká republika má opět nejlepší výsledky v Evropském indexu dovedností, ačkoliv se v posledních letech mírně zhoršuje. Čemu vděčíme za celkově vysoké skóre a jaké nepříznivé trendy poodhaluje?

Číst více

20. srpen 2024

Rozvoj dovedností pro každodenní život

Svět se mění před očima a občas se může zdát nepochopitelným. Obstát v něm je snazší s těmi správnými dovednostmi.

Číst více