Evropská unie podporuje celoživotní učení, flexibilitu na trhu práce i spolupráci aktérů prostřednictvím Paktu pro dovednosti. Zapojit se mohou organizace a instituce se zájmem o rozvoj dovedností.

Pakt pro dovednosti (Pact for Skills) je iniciativou Evropské unie coby součást širší strategie pro zlepšení dovedností a kompetencí jednotlivců. Tato iniciativa je také klíčovou aktivitou Evropské agendy dovedností (European Skills Agenda).

Jaké jsou hlavní cíle?

Pakt pro dovednosti sleduje hned několik cílů:

  1. Podpora celoživotního učení: Pakt pro dovednosti se zaměřuje na podporu celoživotního učení a na to, aby pracovníci měli přístup ke školením a vzdělávacím programům, které jim umožní rozvíjet a aktualizovat dovednosti po celou dobu jejich kariéry.
  2. Zlepšení spolupráce mezi klíčovými aktéry: Iniciativa podporuje spolupráci mezi různými partnery, včetně vlád, zaměstnavatelů, odborů, vzdělávacích institucí a dalších subjektů. Cílem je vytvořit partnerství a aliance, které mohou účinněji identifikovat a řešit potřeby trhu práce.
  3. Reakce na měnící se potřeby trhu práce: Pakt je navržen tak, aby pomohl jednotlivcům rychle se přizpůsobit měnícím se potřebám trhu práce, zejména s ohledem na digitální a zelenou transformaci a další ekonomické a technologické změny.
  4. Podpora inkluze: Iniciativa se také zaměřuje na podporu inkluzivity, aby dovednosti a vzdělávací příležitosti byly dostupné všem, včetně těch, kteří jsou tradičně znevýhodněni nebo marginalizováni na trhu práce.

Kdo se může zapojit?

Do Paktu pro dovednosti se mohou zapojit podniky, vzdělávací instituce, veřejné orgány, odbory a další organizace, které mají zájem na rozvoji dovedností a kompetencí jednotlivců.

Ilustrační foto

Jak je to s finanční podporou?

Pakt pro dovednosti poskytuje finanční podporu prostřednictvím evropských fondů, jako je Evropský sociální fond (ESF) a další programy EU.

Jaké jsou výhody?

Zapojení se do Paktu pro dovednosti přináší různé výhody pro jednotlivce, podniky, vzdělávací instituce a další aktéry:

  • Zlepšení zaměstnatelnosti: Díky přístupu k relevantním školením a vzdělávacím programům mohou jednotlivci zlepšit své dovednosti, což zvyšuje jejich šance na získání a udržení zaměstnání.
  • Celoživotní učení: Iniciativa podporuje kontinuální vzdělávání, což jednotlivcům umožňuje neustále aktualizovat své dovednosti a adaptovat se na změny na trhu práce.
  • Rovné příležitosti: Pakt se zaměřuje na inkluzivitu, což znamená, že i znevýhodněné skupiny mají lepší přístup k dovednostem a vzdělávání.
  • Přístup ke kvalifikované pracovní síle: Zapojení do paktu pomáhá firmám najít a udržet kvalifikované pracovníky.
  • Inovace: Firmy mohou těžit z inovací a digitální transformace díky vyškolené a adaptabilní pracovní síle.
  • Spolupráce a budování silných komunit: Iniciativa podporuje vytváření silných komunit a ekosystémů, které mohou lépe čelit výzvám a využívat příležitostí.
  • Přizpůsobení vzdělávacích programů: Vzdělávací instituce mohou upravit své programy tak, aby lépe odpovídaly potřebám trhu práce, což zvyšuje atraktivitu i využitelnost jejich nabídky.
  • Podpora ekonomického růstu: Investice do dovedností může vést k ekonomickému růstu a konkurenceschopnosti na lokální, regionální, národní i evropské úrovni.

Zapojení se do Paktu pro dovednosti nabízí mnoho výhod, které mohou přispět k osobnímu růstu jednotlivců, úspěchu podniků, kvalitě vzdělávání a celkovému ekonomickému a sociálnímu rozvoji.


Foto od Cytonn Photography na Unsplash


Zajímáte se o vzdělávání dospělých a celoživotní učení?

Další aktuality

12. srpen 2024

Pakt pro dovednosti pobízí ke spolupráci na rozvoji jednotlivců

Evropská unie podporuje celoživotní učení, flexibilitu na trhu práce i spolupráci aktérů prostřednictvím Paktu pro dovednosti. Zapojit se mohou organizace a instituce se zájmem o rozvoj dovedností.

Číst více

22. červenec 2024

Připravili jsme pro vás záznam ze setkání Evropa jako education village

Na závěr školního roku jsme již tradičně zhodnotili, co přinesly uplynulé měsíce. Naše festivalové setkání v Brně navázalo na konferenci Česko jako education village z minulého roku.

Číst více

11. červenec 2024

Švédsko: více míst v odborném vzdělávání jako cesta ke kvalifikovaným pracovníkům

Švédsko zavádí opatření bojující s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Navýšením rozpočtu pro odborné vzdělávání a přípravu vzroste počet studijních míst o 25 %.

Číst více

27. červen 2024

Cedefop porovnává rámce kvalifikací v Evropě

Vývoj národních rámců kvalifikací ve 41 zemích sleduje a mezi sebou srovnává interaktivní nástroj od Cedefopu. Zdroj informací využijí zejména tvůrci politik a odborníci v oblasti vzdělávání a trhu práce.

Číst více

24. červen 2024

Vše o učňovské přípravě v Evropě na jednom místě

Aktualizovaná databáze Cedefopu nabízí srovnání systémů učňovské přípravy v Evropě i příklady dobré praxe, které využijí zejména odborníci a tvůrci politik.

Číst více